Een gezonde geest: verzorg je psyche!

geest

Je psyche wil ook wat. En dat verdient het ook. Een goed onderhouden gezondheid houdt wel meer in dan een evenwichtig voedingspatroon of je dagelijkse – dan niet wekelijkse – sport. Ook de psyche levert zijn onmiskenbare bijdrage aan een goed of slecht gevoel.


Hoe je psyche verzorgen?

Ik besef dat ik op deze pagina een gevoelig onderwerp aansnijd. Het aangeven van een goed onderhoud van je psyche is geen eitje. Zoiets is voor iedereen anders. Mensen die echt ernstige problemen ondervinden – zoals depressie, fatale gedachten en dwangmatige handelingen – gaan beter langs bij de psycholoog of psychiater. Maar zo’n vaart hoeft het niet per se te lopen. Soms moet je gewoon eens stilstaan bij de ‘alledaagse’ dingen des levens. Weten dat de keuze van bepaalde dingen in jouw handen liggen, kan heel bevrijdend werken.

‘You’ time & ‘You and me’ time

Of je nu samenwonend bent of alleen een stekje huurt/hebt gekocht; organiseer minstens één à twee uurtjes per dag ‘you’ of ‘you and me’ time. Tijdens deze twee uren doe je iets wat je graag doet. Met of zonder partner. De enige woorwaarde: doe iets wat een gevoel van ontspanning opwekt. Dat kan zijn: een boek lezen, een serie bekijken, een bad nemen of zelfs een sessie yoga. Opnieuw: dit is voor iedere persoon anders. Maar een uur of twee relaxen, dat zorgt ervoor dat we onze batterijen weer opladen.

Vijand nummer 1: stress

Stress is onze grootste vijand. En het lijkt wel alsof hij overal aanwezig is. Ook wanneer je denkt dat er geen vuiltje aan de lucht is: deze sluwerik ligt altijd op de loer. Het gegeven ‘stress’ heeft voor een deel te maken met het relativeringsvermogen. En daarnaast ook met faalangst. In dat geval kan het helpen om eens stil te staan bij je gedachten. Denk aan het ergste wat er kan gebeuren. Een afwijzing? Die kilo extra? Of dat je die vervelende collega moet opbellen om dat ene document terug op te vragen? Als je achterhaalt wat het worst case scenario is, wordt de situatie plots heel wat draaglijker. Helpt dit niet, probeer dan jouw situatie te bekijken vanuit de ogen van een tweede persoon. Als buitenstaander. Dit vergt wel enige concentratie. Maar bij sommige mensen helpt het om volledig tot rust te komen.

ONZE ADVISEURS

alain indria

Alain Indria

Alain is een legende in Antwerpen en ver daarbuiten. Bekend van GingerLove en Lombardia. Een Bio-expert in hart en nieren.

laure-anne

Laure-Anne Willems

Professionele voedingsconsulente. Specialist in gezonde voeding en gewichtsverlies. Vele jaren ervaring met klanten en zichzelf.

steffi vertriest

Steffi Vertriest

Healthy food-blogger en een grote kenner van gezonde recepten. Daarnaast een echte Bikram-yoga ambassadrice in ons land.

thomas matthys

Thomas Matthys

Ex-topatleet en vandaag een succesvolle zakenman. De kenner op het vlak van een gezonde work-life balance en ondernemerschap.