Gezond eten voor een gezond lichaam

gezonde voeding

Mens sana in corpore sano besloeg volgens Juvenalis al enkele fundamentele zaken. Gezond eten is hier één van. Hoe hard je lichaam ook lijkt te verlangen naar fast food en ongezonde rommel: het is zeker geen meerwaarde voor een gezond lichaam. Maar wat dan wel? Welke voedingsmiddelen ziet ons lichaam liever komen dan gaan?


Groeten van je groenten

gezonde saladeNet een flinke portie groenten naar binnen gespeeld? Proficiat, ze doen je hart de groeten! Want inderdaad, een dagelijkse dosis groentjes zou ervoor zorgen dat het risico op hart- en vaatziekten afneemt. Daarnaast zijn ook groene groenten goed voor het lichaam. Bijvoorbeeld spinazie. Of neem nu avocado. Deze groente zorgt ervoor dat je huid straalt. En dus dat ook jij straalt! Durf ook eens wat vergeten groenten te proeven – speciaal, ongekend, en daarom vaak ook veel te onbemind!

Meer over macro's

De sleutel tot een succesvol voedingspatroon is een evenwichtige combinatie van alle macro's. Wat? Macro's? Wie zijn ze en wat doen ze? Macro's, ook wel macronutriënten genoemd, zijn de drie hoofdbestanddelen waaruit een voedingsproduct is samengesteld. Ik heb het hier inderdaad over koolhydraten, vetten en eiwitten. Terwijl we collectief zijn vastgeklampt aan die traditionele voedingsdriehoek, duiden experts en andere kenners vandaag de dag op één ding: we eten te veel koolhydraten. Deze kleine beestjes zitten vooral in brood, rijst, cruesli, crackers. En zelfs in fruit! Maar dat zijn dan weer eerder de betere koolhydraten. Je ziet het, je kan een onderscheid maken tussen 'goede' en 'slechte' carbs, maar hier ga ik niet verder op in. De moraal van dit verhaal verwijst simpelweg naar het gebrek aan eiwitten en vetten dat we hebben. Wie zijn koolhydraatrijke ontbijt dus vervangt door een eiwit- of vetrijk ontbijt (yoghurt, spek, ...) heeft de eerste stap in de goede richting al gezet. Het ontbijt is overigens de maaltijd die we het meest overslaan. Gebrek aan tijd is hiervan meestal de oorzaak. Maar je ontbijt skippen is allesbehalve de juiste oplossing! En al zeker als je gezond wilt beginnen leven. Deze eerste maaltijd van je dag is de belangrijkste, dus is het echt wel nodig om te ontbijten als een koning!

Monsters voor de maag

In het algemeen weten mensen wel dat ze hun levensstijl en hun voedingsgewoonten moeten aanpassen. De marketing wereld speelt hier gretig op in. Koekjesdozen worden steeds meer voorzien van het opschrift "x % minder vet" of ".. voor een evenwichtig ontbijt". Maar dat is pure onzin. Als je bewijst wenst, hoef je maar gewoon je blik te laten gaan over de etiketten van deze producten. Je weet wel, die met de nutritionele info. Je zal nogal verschieten!

ONZE ADVISEURS

alain indria

Alain Indria

Alain is een legende in Antwerpen en ver daarbuiten. Bekend van GingerLove en Lombardia. Een Bio-expert in hart en nieren.

laure-anne

Laure-Anne Willems

Professionele voedingsconsulente. Specialist in gezonde voeding en gewichtsverlies. Vele jaren ervaring met klanten en zichzelf.

steffi vertriest

Steffi Vertriest

Healthy food-blogger en een grote kenner van gezonde recepten. Daarnaast een echte Bikram-yoga ambassadrice in ons land.

thomas matthys

Thomas Matthys

Ex-topatleet en vandaag een succesvolle zakenman. De kenner op het vlak van een gezonde work-life balance en ondernemerschap.